Súlyos szavak

Napi egypártrendszer

2019. június 21. - Paduc

Európa véget kell hogy vessen ennek a szégyennek! Orbán Viktor lebontja a demokráciát – írta a londoni The Guardian hasábjain Timothy Garton Ash neves történész.

A kormányzó párt, a Fidesz oly teljességgel behatolt az államigazgatásba, hogy Magyarország ismét egypártrendszernek mondható. Az állami adminisztráció Orbán cimboráinak és családtagjainak jár a kedvében kormányzati szerződésekkel. Önkényeskedő adóvizsgálatokkal büntetik a független média tulajdonosait, a nem kormányzati szervezeteket, illetve az ellenzék támogatóit.

 

A Fidesz választási propagandájára fordítanak állami forrásokat. A helyi tervengedélyt is megtagadják olyan építésztől, aki Fidesz-ellenes nézeteiről ismert. A Fidesz már valójában lebontotta az igazságszolgáltatás függetlenségét. Úgy változtatta meg a választási törvényt, hogy a Fidesz 2014-ben a szavazatok 44 százalékával jutott hozzá a parlamenti helyek 66 százalékához. Négy évvel korábban még a voksok 53 százalékára volt szükség az alkotmánymódosításhoz is elégséges többség megszerzéséhez.

 

Gyakorlatilag kormánypárti kartellbe tömörítették a média nagy részét, amelyet már egyébként is az Orbán-rezsimhez szorosan kötődő tulajdonosok uraltak. Idén Magyarország a 87. helyre süllyedt a sajtószabadság világranglistáján.

 

A nem kormányzati szervezetekről szóló új törvény lényegében kiszorította Soros György Nyílt Társadalom Alapítványát. A zsidó filantróp ellen az Orbán-rezsim olyan propaganda képzetalkotással szítja a gyűlöletet, ami az európai történelem legrosszabb periódusait idézi. A Soros által alapított Közép-európai Egyetemet rákényszerítették arra, hogy lényegi, diplomát adó tevékenységét átköltöztesse Bécsbe. A kormány most vonja saját irányítása alá a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit és tulajdonát.


Forrás: Klubrádió      Kép: Guardian; Flickr

 

 

süti beállítások módosítása