Súlyos szavak

Napi hős

2018. augusztus 27. - Paduc

81 éves korában meghalt John McCain amerikai szenátor, egyike azon utolsó tisztességes republikánus politikusoknak, aki a demokrácia szellemében igyekezett dolgozni.

McCain a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős - mondta róla a felcsúti antihős 2008-ban.

2014-ben a kitiltási botrányt követően szólalt fel a kongresszusban McCain, aki nehezményezte, hogy Colleen Bell lesz az új magyarországi nagykövet: most itt áll egy ország, annak a peremén, hogy feladja függetlenségét egy neofasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Putyinnal, mi pedig a Gazdagok és szépek producerét küldjük oda nagykövetnek. Később a külügy félremagyarázása miatt kiadott egy közleményt, mely így zárul:

Nem egyszerűen elégtelen, de veszélyes is az olyan demokrácia, ahol nem működik a jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása, és nem biztosítják a gazdaság, civil szféra és vallás szabadságát. Ez a hatalommal való visszaéléshez, etnikai feszültségekhez, a gazdaság korlátozásához és a szabadságjogok gyengüléséhez vezet. Pontosan azokhoz a dolgokhoz, amik Orbán Viktor miniszterelnök hatalomra kerülése óta tetten érhetőek Magyarországon.

 

Orbán Viktor miniszterelnök azzal próbálta megmagyarázni tetteit, hogy ő egy új modell szerint szervezett, "illiberális demokráciát" épít, de ez a vízió megtagadja azokat az értékeket, amikre az Európai Uniót és a NATO-t alapozták. Ezek a szövetségek nemcsak a demokráciát tekintik alapértéknek, hanem a jogállamot, az egyén jogainak védelmét és az alapvető szabadságjogokat is. A szövetségek minden tagjának vallania kell ezeket az értékeket!

 

Forrás és kép: 444

 

süti beállítások módosítása