Súlyos szavak

Napi adomány

2017. december 29. - Paduc

„Ezt a csomagot Magyarország kormánya juttatta el önhöz és családjához” – olvasható azokon az élelmiszersegély dobozokon, melyeket rászoruló szegény, kisgyermeket nevelő családok kapnak. A felirat tényszerűen igaz, ugyanis a dobozok tartalmát az Európai Unió forrásaiból vásárolták, vagyis főként a holland és német adófizetőknek tartoznak köszönettel a megajándékozottak. 

Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást még nem találtam. Éhező gyermekeket segítünk uniós pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le a helyi maffia a nemzetközi segélyeket - fogalmazott Hadházy Ákos az LMP társelnöke. 

A legtöbb esetben lényegében egy induló volt vagy érvénytelennek nyilvánították a többiek ajánlatait. Az ötvenkét részajánlat közül eleve csak kilenc esetben volt másik, érvényes ajánlat. Az ajánlattevők nagy részét főként formai okokból, hiánypótlás nem teljesítése miatt vagy éppen az „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatás” miatt zárták ki a versenyből. 


A Halker-csoport egyik dolgozója elmondta, hogy főnöke szerint a szociális intézmények élelmiszer-ellátását szolgáló közbeszerzéseken mindenütt ők fognak nyerni, mert a többieket ki fogják zárni. Az informátor egy táblázattal is szolgált, amelyen az általuk adott ajánlatok mellé ceruzával beírta, hogy egyébként a piaci cégeknek mennyiért adják az egyes árukat. Például a Zala felvágott kilogrammját 829 forintért szokták adni, de a szociális intézményeknek 1050 forintba kerül, egy kilogramm sajtkrém általában 879 forint, a közbeszerzésen 1020 forint.

 

Forrás: mno    Kép: kkvnet

 

 

süti beállítások módosítása